Az összkiadás 29–30. kötetének bemutatója

2023. március 25-én, Bartók születésének 142. évfordulóján, 15 órától kerül sor a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a Bartók-összkiadás legújabb, 29. és 30. köteteinek bemutatójára, amelyek a zeneszerző egyik legjelentősebb műcsoportját, a hat vonósnégyest tartalmazzák. Az eseményen Farkas Zoltán, a Bartók Emlékház igazgatója beszélget a kötetek közreadóival, Somfai Lászlóval és Németh Zsomborral, valamint Tornyai Péter zeneszerző-kamarazenésszel, majd elhangzik a 3. vonósnégyes a Dohnányi Quartet előadásában. Az esemény egyúttal a Zenetörténeti Múzeum Bartók és hegedűművész partnerei című időszaki kiállításának finisszázsa is.

Az összkiadás 29–30. kötetének bemutatója

Ülésezett az összkiadás tudományos tanácsadó testülete

2022. szeptember 30-án a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében megtartotta harmadik ülését a Bartók-összkiadás nemzetközi tudományos tanácsadó testülete. A grémium előző találkozója majdnem napra pontosan négy évvel korábban, 2018. szeptember 29-én volt. Azóta a koronavírus-járvány nem tette lehetővé, hogy a Magyarországon, Nyugat-Európában, Amerikában és Ausztráliában élő szakértők személyesen találkozzanak. Az ülésen a tanácsadó testület tagjai közül Denis Herlin (Párizs) és Wolf-Dieter Seiffert (München) személyesen, Malcolm Gillies (Ausztrália) videókonferencia útján vett részt. A szerkesztőség részéről Somfai László, Vikárius László és Kerékfy Márton, a kötetek közreadói és közreműködői közül Biró Viola, Lampert Vera, Nakahara Yusuke és Németh Zsombor, az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó képviseletében pedig Sigrai László igazgató vett részt a megbeszélésen.

Ülésezett az összkiadás tudományos tanácsadó testülete

Bartók hat vonósnégyese az összkiadásban

2022 májusában megjelent az összkiadás 29. kötete, amely Bartók mind a hat vonósnégyesét tartalmazza. A kottaközreadást angol, magyar és német nyelvű részletes bevezető tanulmányok előzik meg, amelyek nemcsak a művek keletkezés- és fogadtatástörténetét tárják fel minden eddiginél részletesebben, hanem a kvartettek kottázási és előadási kérdéseiben is eligazítást nyújtanak. A kötet végén megtalálható a 4. és 5. vonósnégyeshez írt szerzői elemzések angol nyelvű, kritikai kiadása is. A közreadáshoz tartozó kritikai kommentár a sorozat 30. kötetében jelenik meg 2023 elején.

Elhunyt Richard Taruskin

2022. július 1-jén elhunyt Richard Taruskin amerikai zenetörténész, a Bartók Összkiadás tudományos tanácsadó testületének tagja, a 19. és 20. századi orosz-szovjet zenetörténet, valamint a régi zene és a zenei előadói gyakorlat kutatója, a nagy hatású, hatkötetes Oxford History of Western Music (2005) szerzője. Munkásságáról bővebb méltatás olvasható itt.