Ülésezett az összkiadás tudományos tanácsadó testülete

2022. szeptember 30-án a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében megtartotta harmadik ülését a Bartók-összkiadás nemzetközi tudományos tanácsadó testülete. A grémium előző találkozója majdnem napra pontosan négy évvel korábban, 2018. szeptember 29-én volt. Azóta a koronavírus-járvány nem tette lehetővé, hogy a Magyarországon, Nyugat-Európában, Amerikában és Ausztráliában élő szakértők személyesen találkozzanak. Az ülésen a tanácsadó testület tagjai közül Denis Herlin (Párizs) és Wolf-Dieter Seiffert (München) személyesen, Malcolm Gillies (Ausztrália) videókonferencia útján vett részt. A szerkesztőség részéről Somfai László, Vikárius László és Kerékfy Márton, a kötetek közreadói és közreműködői közül Biró Viola, Lampert Vera, Nakahara Yusuke és Németh Zsombor, az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó képviseletében pedig Sigrai László igazgató vett részt a megbeszélésen.

Az ülés elején Vikárius László, az összkiadás főszerkesztője megemlékezett a testület július 1-jén elhunyt tagjáról, Richard Taruskinról (1945–2022). Majd ismertette az összkiadás intézményi hátterének és finanszírozásának változásait, az előző ülés óta megjelent köteteket és az összkiadás háza táján lezajlott eseményeket (kötetbemutatók, konferencia). Megemlékezett a zeneszerző kisebbik fiának, Bartók Péternek (1924–2020) haláláról, és arról, hogy a zeneszerző amerikai hagyatékát őrző baseli Paul Sacher Alapítvány igazgatói székében a nyugdíjba vonuló Felix Meyert 2022. július 1-jétől Florian Besthorn váltotta.

Wolf-Dieter Seiffert, a G. Henle kiadó igazgatója ismertette a Bartók-összkiadásra előfizetők számának, illetve az eladásoknak az alakulását, valamint a kötetek egyöntetűen pozitív nemzetközi fogadtatását.

A tanácsadó testület ezután a Richard Taruskin halálával megürült helyre új tagot választott Felix Meyer személyében, aki örömmel elfogadta a felkérést.

A folytatásban a kötetközreadók számoltak be a Zongoraművek 1914–1920, a Kórusművek és a Mikrokosmos közreadói tapasztalatairól, valamint a folyamatban lévő munkák állásáról. Az ülés végén Seiffert a Henle kiadó, Kerékfy az Editio Musica Budapest új, az összkiadás alapján készült Urtext Bartók-kiadványaira hívta fel a jelenlévők figyelmét, majd Kerékfy és Vikárius bemutatták a Bartók Archívum új internetes adatbázisait, illetve honlapjait: a Bartók népdalfeldolgozásainak forrásait közreadó Népzene Bartók műveiben honlapot, a Bartók Béla írásai honlapot, valamint az összkiadás honlapját.

Az ülést követően a résztvevők megtekintették a Bartók Archívum új kiállítását a Zenetörténeti Múzeumban.

A Bartók-összkiadás tanácsadó testülete 2022. szeptember 30-i ülésének résztvevői az ülés után a Zenetörténeti Múzeum kiállásán.
Balról jobbra: Vikárius László, Kerékfy Márton, Denis Herlin, Németh Zsombor, Biró Viola, Wolf-Dieter Seiffert, Lampert Vera, Somfai László, Nakahara Yusuke és Sigrai László