Konferencia a Mikrokosmos kritikai kiadásának megjelenése alkalmából

Bartók korszakos jelentőségű zongoradarab-sorozata, a Mikrokosmos 2020. októberében jelent az összkiadás 40. kötetében. Ebből az alkalomból Mikrokosmos-konferenciát rendeztek a Bartók Béla Emlékházban 2020. november 26-án 15 órától. A teljes rendezvény visszanézhető itt.

A konferenciát – amelyet a világjárvány miatt közönség nélkül tartottak – az Emlékház Facebook-oldalán élőben közvetítették. A rendezvény házigazdája Farkas Zoltán, a Bartók Emlékház igazgatója volt. Előadást tartott Vikárius László, aaz összkiadás főszerkesztője; Nakahara Yusuke, a kötet közreadója; Eckhardt Gábor zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Tóth Aladár Zeneiskola AMI tanára; valamint Horváth Bálint zeneszerző, a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium tanára és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa. Zongorán közreműködött Eckhardt Gábor növendéke, Pálmai-Balla Dávid.

Az összkiadás 40. kötete a 153 darabon kívül tartalmazza az első kiadáshoz írt szerzői előszót, gyakorlatokat és jegyzeteket is. A közreadást megelőző angol, magyar és német nyelvű bevezető tanulmányok nemcsak a sorozat keletkezés- és fogadtatástörténetét tárják fel minden eddiginél részletesebben, hanem a mű kottázási és előadási kérdéseiben is eligazítást nyújtanak. A közreadáshoz tartozó kritikai kommentár az összkiadás 41. kötetében jelenik meg 2021 tavaszán.